Wednesday, August 17, 2016

Catokan Mitsuyama MELEDAK!!!

Yah, judulnya bukan lebay.
Tapi ada prolognya sedikit.

Sebelum2nya, gue gak pernah suka ngurus rambut. Ketika rambut gue masih bagusan (tebal), jaman kuliah sering gue lurusin karena males banget ngurus rambut. Gue sering banget ke kantor dalam keadaan rambut basah, biarin kering alami, habis itu diikat atau dibiarkan dilepas aja dalam kondisi mengembang (frizzy, not voluminous). 

Sampai, bulan Februari 2016, gue kesambet Setan Catok.

Waktu itu gue iseng jalan2 ke Plaza Cibubur, lihat2 Marco dan ada alat sisir panas. Bukan bentuk hairdryer bersisir model Kuru-kuru, melainkan hot brush. Gue coba, bagus juga. Merk Mitsuyama, harga 145 ribu. Gak perlu lah beli mahal2, toh gak bakal dipake tiap hari....

Mulai lah gue bereksperimen. Pertama, gue gulung dari bawah ke atas, ternyata keritingnya gak awet padahal udah pakai mousse dan hairspray. Lalu buka2 youtube. Eureka moment. Ternyata harus diputer2 makenya.. Bingung? Untuk lebih jelasnya, lihat tutorial dari Instyler Ionic Styler Pro ini.

And I was addicted. Countless selfies. I felt prettier. Life was no longer beautiful without bouncy hair.
cakep kan..

BIG HAIR whoa!
Jika gue kesiangan, catok akan gue bawa ke kantor. Jika PNS umumnya ke kantor lalu ke kantin sarapan, gue akan nyatok dulu. Gak sampai 10 menit, maklum rambut gue udah menipis. 

Sampai minggu lalu. Tanggal 11 Agustus. 
Ketika catok yang gue letakkan di meja (kantor) tiba-tiba MELEDAK.
Memang tidak berkeping-keping, tapi BERAPI dan mengeluarkan bunyi. 

Alhamdulillah masih disayang Allah, meledaknya di meja bukan pas lagi gue pake dekat muka. 

Habis itu gue merasa hidup gue hampa --lebay--
dan dilarang beli catok murahan. 

Sekarang sudah punya catok baru merk Panasonic dan Remington, review menyusul. 
catok baru!!!

Wednesday, March 23, 2016

Perizinan Limbah B3 (Insinerator)

Nulis serius dulu ah….Jika menarik dan banyak pertanyaan, akan ada tulisan berikutnya. Jika nggak, ya segini aja hehehe.

Gimana cara mengurus izin insinerator Limbah B3?

Pertama adalah melengkapi persyaratan administratif dan teknis, tentu saja.  Check listnya bisa didownload di sini

Untuk syarat insineratornya sendiri, harus double chamber, tinggi cerobong minimal 14 m, temperatur minimum di chamber 1 dan 2 bisa dilihat di syarat. Kepanjangan kalau gue tulis. Ini blog, bukan sosialisasi hehhehe. Pegel nulisnya.

Jika semua sudah lengkap, kirim permohonan dengan segabruk berkas yang dijilid rapih, kasih ke UPT (Unit Pelayanan Terpadu KLHK), nanti Anda akan dapat nomor registrasi. Jika lengkap, akan tertulis ‘permohonan diterima’dan berarti proses perizinan diteruskan. Biasakan menulis contact person dan nomer HP di berkas permohonan, juga fax, biar kami gak susah2 mau hubungin untuk mengundang rapat.

Step berikutnya adalah nunggu undangan resmi dari unit Direktorat Verifikasi Pengelolaan Limbah B3 dan Limbah Non B3. Panjang bener ya namanya?! Guna contact person buat mempermudah komunikasi, kami kasi tau nonformal dulu via telepon, habis itu baru kirim undangan. Ya tau aja birokrasi, kadang suka lama.

Berikutnya rapat pembahasan teknis, datang atas biaya sendiri, ke kantor KLHK di Kebon Nanas. Point yang harus disiapkan ada di lampiran undangan. Jika kurang jelas, tanya ke orang yang nelpon (orang KLHK-nya). Mostly kami open dengan nomer HP. Setelah itu, biasanya akan ada tindak lanjut, dikasih waktu 2 bulan untuk memenuhi. Jika dua bulan tindak lanjutnya gak masuk ke KLHK (via UPT), maka BERKAS DIKEMBALIKAN dan diulang dari baru lagi.

Ohya, ada berita acaranya. Ada sekian poin yang harus dipenuhi.

Jika tindak lanjut selesai sebelum tenggat waktu 2 bulan, kami akan cek sesuai nggak dengan berita acara, jika sesuai akan dijadwalkan verifikasi lapangan (verlap). Verlap ini atas biaya KLHK. 

Next, tim dari KLHK akan datang ke lapangan, mengecek proses Pengolahan Limbah B3 dari awal sampai akhir. Untuk insinerator, akan dilihat pas masukin ke insinerator (berapa jumlah yang dicemplungin), berapa temperatur insinerator, dan berapa lama asapnya hilang. Di hari yang sama, akan ada berita acara verlap. Akan ada poin2 yang harus dipenuhi oleh pemohon. Seperti juga rapat, diberi waktu lagi dua bulan. Dan jika 2 bulan gak masuk ke UPT, berkas dikembalikan.

Berikutnya, jika semua tindak lanjut disampaikan sebelum dua bulan, jika lengkap maka draft SK dan RPD (risalah pengolahan data) akan dibuat, akan dirapatkan internal, berikutnya dikirim ke Bagian Hukum Sesditjen PSLB3, lalu ke Biro Hukum yang ada di Manggala (kantor ex Kementerian Kehutanan).

Untuk jangka waktu alinea terakhir, kami semua di sini maunya cepet, ngapain lama2. Cuma kadang keterbatasan SDM, sedangkan urusan SK yang ditandatangani menteri urusannya gak simpel. Semua berkas dicek ulang, dan itu makan waktu.


Sekian saja tulisannya. Untuk hal2 teknis lainnya jika ada permintaan akan gue tulis.

Tuesday, December 29, 2015

Usus Buntu

Lama sekali tidak menulis, terakhir nulis yang Bon Jovi!
Baiklah.
Kali ini gue akan memberitahukan bahwa gue akan operasi usus buntu, insha Allah besok tanggal 30 Desember 2015, jadi akan tahun baruan di rumah sakit.

Kalau gue bilang usus buntu, komen orang adalah "perut kanannya sakit ya?"  atau "kakinya nekuk sakit?" dan jawabannya adalah "tidak".

Dari mau gue tau itu usus buntu?
Ya ke dokter lah.

Lebih tepatnya, gue sakit maag yang lumayan parah dan berulang. Bulan November 2015 kemarin, gue sakit maag dan seminggu gak bisa ngantor. Rasanya? Mual dan pusing plus lemas (ini yang bikin gak bisa ngantor). Terlepas memang gue sekarang berada di unit yang lebih sibuk, tapi kan gue gak punya tanggung jawab besar, mosok gitu aja stress? Berobatlah gue ke internist dengan bill 1,2 juta. *Gubrak*

Kemudian, di awal bulan Desember, gue sakit maag lagi. Ke dokter yang sama, dan dia bilang "kamu kayanya harus apendikogram deh, saya curiga kamu usus buntu".
Karena gue 'pegel' sakit terus, akhirnya gue apendikogram. Gimana prosesnya?

Pertama tentu bikin janji dengan radiologi. Kebetulan gue di MMC dan gak perlu janji2 lagi, langsung datang dan foto pertama. Ohya, apendikogram ini adalah foto (kaya rontgen), bukan scan, dan bukan masuk2in selang ke dalam tubuh. Malamnya gue disuruh minum kontras, zat putih bernama Barium yang rasanya sebenernya gapapa (kaya tepung) tapi kalau seplastik gede, huek juga. Dua belas jam kemudian gue foto kedua. Biaya 500 ribu.

Singkat cerita gue balik ke internis dan terlihat kalau dari hasil foto, gue radang(?) usus buntu kronis. Dokter bilang gak perlu operasi asal jaga makan, tapi gue malah pengen operasi.

Aneh ya, orang banyak yang takut operasi, gue malah komen "saya operasi aja dok. Capek sakit terus", karena melelahkan sekali kena sakit maag akibat stres ringan!. Gue merasa hidup gue udah gak fungsional lagi karena:
  • Mosok orang hidup gak boleh kena stres? Gak boleh capek??? Susah banget kan menghindarinya? 
  • Males diet tanpa pedas tanpa kopi seumur hidup. Hidup macam apa itu...(jika sesudah operasi gue masih sakit maag, itu mah apes).
  • Udah gak bisa olahraga karena jalan cepat pun gue langsung bersendawa2 dengan dashyat, apalagi lari dan aerobik?? Terakhir2 aerobik sebelum sakit maag yang parah, gue udah gak bisa menyelesaikan 1 sesi dan harus keluar duluan karena mual banget. Gue coba atur makan sebelum (atau sesudah) olahraga, hasilnya sama2 mual. 
  • Gak bisa diet. Tiap perut krubuk, ya gue makan. Padahal yang namanya diet ya harus laper. Gue takut kalau gue membiarkan perut gue kosong, malah sakit maag dan gak ngantor seminggu lagi...dan jika kalian mau komen "kan bisa makan buah" maka jawabannya "gak nendang tauk!!!" Hahah. Kemaruk dot com. 
So wish me luck. 
Mungkin kalau memungkinkan dan mood-nya ada, gue akan sharing pengalaman operasi dan rumah sakit premium tempat gue tahun baruan. 


Sunday, September 13, 2015

Bon Jovi Live in Concert Jakarta, Sept 11, 2015

When we first heard that Bon Jovi would go to Indonesia, I made arrangement with some high school friends to watch the concert. We bought the Festival Left. Not cheap. It was 1.5 million Rupiah after tax. 
Then, finally. The day comes. I go early from office and heading to Gelora Bung Karno Stadium. 
Selfie while waiting for my friends


I don't think she wants her face in this blog :)



I'm not going to write details about the concert event itself, but I want to comment about their performance:
  1. Jon already can't sing high notes. He makes us, the audience to sing all the high notes. Or he improvise with acoustic guitar and sings lower notes. Well, he's 53. I understand that. 
  2. I'm pretty disappointed because he doesn't interact much with us, other than 'hello how are you'. I expect more for a frontman who sings for 30 years. Sam Tsui (the opening act) is better in this department. 
  3. The song lists are very disappointing. Most of us are 90s teenager, we don't know their newer album. I know Have A Nice Day but can't recall the lyrics. I don't make scientific statistics, but I think it's 50:50 of newer and old songs. Check Youtube. Have a Nice Day 'only' had 30 million hits. Not a HITS for his standard, IMO.   
  4. because he doesn't talk much, the concert only last for 2 hours. Oh my. I was expecting 2.5 hours duration.
Well, that's all I can say. I'm still happy because I have the opportunity to be in the front. 



I can see him clearly! One and a half million is not for nothing :)

Sunday, August 23, 2015

White Water Rafting with "Bali Adventures" (written by someone who's not into outdoor activities)

Last Saturday (August 22nd) I went to Ayung River to do something I never thought I'd done: outdoor activity!
Usually I'm so vain, afraid of the Sun, but not this time. This year I want to do something different.

Actually it was my mom's idea when she knew I'd be in Bali and didn't have anything in my mind. "You should do rafting" and I, without hesitation, nodded.

My aunt recommended Bali Adventure (a company). They offer transportation from your hotel to the site, but I had my own (rental) car. So we went at 7.30 and got there at 9 (around 1.5 hour from Nusa Dua to Ayung River).
The reason I had my own car because I didn't want any package they had: riding bicycle and went to elephant park. I just wanted the rafting then went to Ubud to buy some natural skincare.

I'm no expert in travel-blogging, but probably it will useful for you because I'm not an expert. After some browsing, I got some preparation:
  1. I wore swim suit (well, not that Sports Illustrated kind ones, but the one with sleeves. Technically it's a wet suit) and shorts, the one I bought in Bali years years ago. 
  2. Don't expect to be dry. I saw some participant wearing raincoat. Trust me, it won't work. I was wet from the waist down. 
  3. Because it won't work, you need to have clean clothes (and underwear). 
  4. A mountain sandal..Of course you can use your sneaker, but it will get wet (IT WILL) and a flip flop can get lost in the water so you need something with ankle strap. Don't be barefoot-ed either, We had a time when the current was too hard to handle (for us non-pro), we had to walk in steep and moist cement/concrete.
  5. Sunblock  (optional, but a must for a vain person like me). 
  6. I didn't get my face wet, but I wore waterproof eyeliner (The Body Shop gel liner). 
  7. I don't recommend wearing bikini or shirtless for men, because I don't want to have direct-contact with the vest. 
  8. and for glasses wearer like me, I bought contact lens and a 'glasses sport strap' and ended up wearing the strap (didn't use the lens). If you don't have one, they'll provide it for you, using cheap rubber band. 
I wore a wet suit and shorts

this is my mountain sandal

Bali Adventure provided:
  1. Transport to hotel (I didn't use that)
  2. Rafting guide.
  3. Safety helmet and vest, also a dry bag. I didn't use their car, but probably you'd be in the finish point first and put your dry and clean clothes (and shoes) inside a locker before you headed to the start point. 
  4. For wallet and cell phones, they'll provide a dry bag that you can carry during the trip. You had time to take pictures in one waterfall. 
  5. Locker, clean towel, shower gel. I brought my own body lotion and sacheted shampoo and conditioner. 
  6. Lunch at the finish point. 
It cost me IDR 550K, but probably it would be cheaper if you're in a group of 4 or 6. 

And last but not least, this is what I didn't read in the internet. PREPARE FOR TIRED FEET!!!

I exercise regularly, so the rafting itself was not too tiring for the arms....but......but..........you need to climb up and down the stairs....

It had SIX HUNDRED steps down to the river and almost FOUR HUNDRED steps up to the main street!!!

I wish I knew that! I took the stair machine the day before! What a stupid mistake!!
So here I am, with super-sore calf...Then I found out that climbing down the stair was more hurtful than climbing up. 
I don't think people that are not gym freak could walk after that...

While I'm not adventurer and outdoor loving, if I have the chance, I'd do rafting again, this time in more challenging river and resting my feet the day before!



Thursday, July 23, 2015

Vlog

Last February, in one online store, I saw a very good deal of hair styler/straightener. So I google-ed it and found a review in youtube, by a girl named Bunny the Grav3yardgirl. The video at that time had 4 million hits.

Guess what? I'm hooked. I love the way she talks. I love the way she reviews the products, both cosmetics or As Seen In TV thing...I also enjoy her Follow Me Around video or 'tea vlog' where she talks for 20 minutes about things like salon experience.

She has tween, teen fans and I'm 37!!! WHOAA!! But I don't care, I love her videos.

I'm writing this because she inspires me to do my own makeup tutorial. I'm not makeup artist, but in my world (yeah), at least among my friends, I'm the guru of makeup. I've been wearing makeup since collage, just because in Indonesia it's forbidden for high school girls to wear makeup. Other wise I'd wear them.

Screenshot of Bunny The Grav3yardgirl on Youtube

First, I post a Facebook status "if I make a makeup tutorial, would anyone watch it?" and I got tens positive replies.

So, I did it. Bought a cell phone tripod and filming with my Samsung S3 Mini. The result? Not bad, but still FAAAAAAR from perfection (if Bunny the standard is 10, probably I gain 2-3 points). No, I don't have the ambition to have 5 million followers because the more people watch the video, the more bullying we'd get. Poor Bunny, people call her 'ugly' 'lazy' 'horse teeth'. That's horrible. I don't think I can handle cyber-bullying. I just post in on my Facebook page and only selected friends can view it.

Screen capture of my 'tutorial'

I did self-evaluation:
  • I know I'm not Bunny, I'm not hilarious and funny. I want to be like her, but it would be fake if I try to act like her. 
  • I know I don't sound bad. It's not good to hear high-pitched vlogger, right?
  • Sometimes I speak too fast.
  • It's hard to stay focused while doing monologue with the camera. I don't know how Bunny does that. I have tons on my mind, like product description, but I just don't say them right. It sounds very good on my head but sounds terrible on camera. 
  • I don't know where to look. I know I should look at the lens while filming, but I did makeup tutorial and it's impossible not to look at the screen (and create weird eye angle on film).
  • Sometimes I didn't prepare the makeup and tools properly so I was busy looking around and looked stupid. 
  • I think I should name it 'The Way Indira Apply Her Makeup' because Tutorial seems too bossy and guru-y.
I also got some feedback:
  • I should put before-after pics.
  • I should not talk while fast-forwarding. 
  • More on description: if I do a contouring, I should explain about contouring little bit.
I edited some part using Movie Maker in Windows8, I fast forward and add subtitle. For example, when I applied foundation, I fast-forward because it would be boring seeing myself with makeup brush for 2 minutes. Then I put some subtitle because I wasn't good with product EXACT name and spent too many times turning the packaging and reading the description. Not attractive. 

Then I realized that I like the editing more than filming!!